Hipnoz Artrit Ağrılarına Nasıl Yardımcı Olur?

Birçok kişi ağrı kontrolü için hipnozdan faydalanıyor.

Yazar: Jenny Nash

Bazıları hipnozu uydurma bir eğlence olarak göredursun o artık gecekulüplerinde gönüllüler üzerinde uygulanmaktan çok daha fazla ilerledi. Hipnoz bir kokus pokus değil; o artritten diş hekimliği prosedürlerine kadar her türlü ağrıya yönelik profesyoneller tarafından kullanılan bir araç.

Seattle’da bulunan Washington Üniversitesi anestezi ve rehabilitasyon alanında profesör olan  Joseph Barber artrit ağrıları için hipnoz kullanıyor. Hastalardan birisi 73 yaşındaki bir büyükanne osteoartrit yüzünden şiddetli ağrılar çekiyor ve anti-inflamatuar ilaçlara tahammül edemiyor. Sadece üç hipnoz seansıyla – alışılmamış hızda bir tepki – dizindeki ağrı azaldı ve normal günlük aktivitelerini yapabilir hale geldi. New York’taki Mount Sinai Tıp Fakültesi tarafından hipnoz ve ağrıyla ilgili 900 kişi üzerinde yapılan on sekiz araştırmanın incelemesi hastaların %75’inde büyük ölçüde ağrıyı dindirdiğini ortaya çıkardı.

Artrit ağrıları için hipnoz kullanımı
Resim Sağlıkbilgisi.net’ten alınmıştır.

Peki hipnoz nedir?

Hipnoterapistler fiziksel ve duygusal sorunları dindirmek için kişinin hayalgücünü ve dikkatini odaklamak olduğunu belirtiyorlar. Beyin görüntülemeleri bazı hipnotik telkinlerin  ağrının duygusal tepkileriyle ilişkili beyin bölgelerinin aktivitesini azalttığını, bazı telkinlerin de ağrıyla doğrudan ilişkili beyin bölgelerindeki etkinliği azalttığını gösteriyor.

Birçok hipnoterapist hastalarını sabit bir noktaya, bazen de sadece duvardaki bir çiviye baktırıyor. Daha sonra hipnoterapist bir kumsalda yürümek gibi rahatlatıcı görüntüleri tarif ediyor ve hastaya bu görüntülere odaklanmasını söylüyor. Sonrasında “Ağrıyı terkedilmiş bir evin bodrumundaki kutuya kilitle” gibi telkinlerle ağrıyı dönüştürüyor veya engelliyor.

Hipnozun ağrıyı dindirmesi 4-10 seans sürerken bazıları çok daha hızlı fayda görüyor ve bazıları da hiç görmüyor. Hastalara evde uygulamaya devam etmeleri için teknikler öğretiliyor ve bunlar uygulandığı sürece kişinin daha fazla seansa gelmesine gerek kalmayabiliyor.

 

Konuyla İlgili Daha Fazla Bilgi için: http://www.arthritistoday.org/arthritis-treatment/natural-and-alternative-treatments/remedies-and-therapies/hypnosis-for-pain.php

Otohipnoz-Eğitimi